august 26, 2023

Cafea aromată acasă – măcinătoare, râșnițe și cappuccinatoare

Pentru mulți dintre noi, o ceașcă de cafea dimineața a devenit un ritual zilnic. În multe cazuri, aroma băuturii este determinată de măcinarea boabelor, care depinde de tipul de măcinător. 

În Moldova puteți cumpăra râșnițe de cafea de diferite tipuri:

  • cu cuțit (rotativ);
  • cu piatră pentru măcinat;
  • pseudo-măcinătoare.

Râșnițe cu cuțite

O opțiune de măcinare a cafelei foarte răspândită și ieftină pentru casă. Cafeaua se toarnă într-un recipient, râșnița se pornește prin apăsarea unui buton – iar după un anumit timp sau când utilizatorul eliberează butonul, râșnița se oprește.

Avantajul acestor râșnițe, în afară de prețul lor scăzut și de întreținerea ușoară, este că pot măcina, de exemplu, și condimente, pe lângă cafea. Principalul lucru este să nu uitați să spălați bine râșnița după aceea, pentru ca mirosul condimentelor să nu se transfere la boabe.

Dezavantajul râșnițelor cu cuțit pentru cafea este neuniformitatea măcinării. Chiar dacă agitați regulat recipientul pentru măcinare, pot rămâne niște incluziuni mai mari.

Măcinători cu piatră

Măcinătoarele de cafea de casă macină perfect boabele și sunt cel mai adesea echipate cu un rezervor pentru cafeaua măcinată. Există, de asemenea, modele care toarnă imediat cafeaua măcinată în con. Aceste modele sunt mai scumpe, dar vă permit să controlați gradul de măcinare. Cafeaua măcinată într-o măcinătoare cu piatră este potrivită pentru turcă, pentru aparatele de cafea espresso și pentru cafetiere gheizer.

Pseudo-măcinătoare cu piatră

Acestea au un aspect asemănător cu cel al morilor, dar în loc de o piatră de moară, macină cafeaua cu ajutorul unor discuri. Măcinarea este puțin mai mare decât la râșnițele de cafea pseudo-măcinate.

Cappuccinatoare

Multe modele de cafetiere cu con din ziua de azi au cappuccinatoare încorporate. Dacă aveți un model fără acesta, puteți cumpăra un cappuccinator separat. Astăzi, în Chișinău, puteți cumpăra cappuccinatoare atât cu, cât și fără recipient. 

Dacă vă uitați la cappuccinatoare-ulcior, acordați atenție capacității. Un ulcior de 200 ml este suficient pentru câteva cești de cafea cu spumă. Dacă aveți o familie numeroasă, ați putea opta pentru un ulcior de 500ml.

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes